פיגומים הם באופן חד משמעי אמצעי חיוני ונפוץ מאוד במהלך עבודות בנייה ושיפוצים, ניתן למצוא פיגומים כמעט בכל אתר בנייה במדינת ישראל. שימוש בפיגומים הוא ללא ספק אחד מן הגורמים העיקריים לתאונות עבודה בגובה. התקנות הכללים והתקנים לפיגומים במדינת ישראל הם כלל לא מחמירים, הפיגומים במדינת ישראל נחשבים פיגומים ברמת בטיחות נמוכה מאוד, לכן, כאשר אדם נהרג בעת עבודה על פיגום במהלך עבודה באתר בנייה, התשובה המתקבלת כמעט בכל המקרים היא שאף אחד לא אשם ואין צורך בתיקון מכיוון שהכל פועל לפי התקנים והכללים שנקבעו בחוק. עקב כך, הרשויות במדינת ישראל קבעו כי מפסיקים לעבוד על פי התקן הישראלי ועוברים לעבוד על פי התקן האירופאי לפיגומים, שכיום משמש כסטנדרט מחייב לכל פיגום.
התקן האירופאי לפיגומים
התקן האירופאי לפיגומים נקבע על ידי מדינות האיחוד האירופי, התקן האירופאי לפיגומים כולל בתוכו שלל הוראות, מבחנים וכללים, על כל פיגום במדינת ישראל לעמוד בכל התנאים והמבחנים המצויינים בתקן אם ברצונו לקבל אישור להתקנה ושימוש. בשונה מן התקן הישראלי אשר מפרט על מספר כללים בנוגע להקמת פיגומים, התקן האירופאי לפיגומים נוגע בכל נושא אפשרי הקשור למבנה הפיגום, חלק מן הנושאים עליהם מדבר התקן האירופאי הם: החומר ממנו עשוי הפיגום, עובי הדפנות של הרכיבים השונים מהם בנוי הפיגום, מצבים מסוכנים בהם הפיגום צריך לעמוד ועוד. לפי תקן הפיגומים הישראלי, קיימת האפשרות להקים פיגומים העשויים ממתכת ישנה, כמו כן קיימת האפשרות להשתמש בחומרי גלם שרמת העמידות שלהם אינה גבוהה כלל, לעומת זאת התקן האירופאי לפיגומים אינו משאיר מקום אפילו לפרצה אחת ובכך הוא מבטיח כי העובדים המשתמשים בפיגום יוכלו לעבוד ברמת הבטיחות הגבוהה ביותר.
הנושאים העיקריין בתקן הפיגומים האירופי
תקן הפיגומים האירופי כולל בתוכו שורה של תנאים ברורים בהם הפיגום צריך לעמוד כדי שיוכל לקבל אישור לשימוש. התנאים הללו מתייחסים לנושאים שונים אשר יכולים להשפיע על רמת הבטיחות של הפיגום, בין אם מדובר בעובדים אשר משתמשים בפיגום ובין אם מדובר בעוברי האורח אשר נמצאים בסביבת הפיגום.
תקן הפיגומים האירופי כולל בתוכו פירוט מדויק של התנאים והדרישות בהם יש לעמוד, התקן מחולק למספר תקנים נוספים, כל אחד מן התקנים מתייחס לנושא שונה, חלק מתייחסים לחומרי הגלם מהם עשוי הפיגום וחלק מתייחסים לסוגי הפיגומים השונים הקיימים, בגדול, קיימות מספר דרישות עיקריות הנוגעות לכל התקנים הרלוונטים אשר כלולים בתוך התקן האירופי, כעת נציג בפניכם חלק מן הדרישות הללו:
עמידות הפיגום
בהתאם לדרישותיו של תקן הפיגומים האירופי, על כל פיגום להיות בעל עמידות מלאה לאורך כל הזמן בו הוא נמצא בשימוש ועד לרגע בו הוא מפסיק להיות בשימוש. כאשר מדברים על עמידות מדברים על עמידה בכל מאפייני החוזק כל עוד הפיגום נמצא בשימוש. בדיקת עמידות לפיגום נערכת בצורה הבאה: מעמיסים את הפיגום במשקל מסוים, לאחר שהעמיסו את הפיגום עורכים בדיקה לחוזק של הפיגום. אם לאחר העמסת הפיגום, הבוחן מגלה כי החוזק המבני של הפיגום נפגע או שנוצרו בפיגום שינויים מבניים לא תקינים, הפיגום אינו עומד בתקן האירופי.
יציבות הפיגום
דרישות היציבות בתקן האירופי קובעות כי הפיגום צריך לעמוד גם במצבים קיצוניים בהם קיים עומס רב על הפיגום, אפילו אם זה לרגע אחד, העומס יכול להיות גדול יותר מן העומס המרבי שהוגדר על ידי היצרן. כדי לבחון את נושא זה עורכים מספר תרחישי יציבות לפיגום, חלק מן התרחישים אותם עורכים לפיגום הם: דימוי של החלקת עובד מן החלק העליון של הפיגום, דימוי של החלקת עובד מן החלק התחתון של הפיגום, דימוי של החלקה מסולם במהלך העבודה בפיגום, דימוי של איבוד אחיזה בחלקו העליון של הפיגום. בכל אחד מן המקרים הללו יכול להיווצר מצב בו העובד אשר איבד את האחיזה שלו בפיגום גורם לעומס יתר בכיוונים לא רגילים ובעוצמה גדולה מן הרגיל, פיגום אשר מחזיק בתקן האירופאי חייב להוכיח כי היציבות נשמרת בצורה מלאה גם במקרים קיצוניים כמו אלה שצויינו לפני כן.
יציבות המשתמש בפיגום
התקן האירופי החליט על מספר אמצעים אשר חייבים להיות קיימים בכל פיגום, אמצעים אלה קיימים כדי להבטיח את יציבותו של האדם אשר משתמש בפיגום במהלך עבודה בגובה. חלק מן האמצעים הללו הם: לוח רגל בגובה של 15 סנטימטרים ממשטח העבודה, מעקה בטיחות כפול אשר מגיע גם לגובה הברכיים וגם לגובה המותניים. התקן האירופי קבע בחוק מהם חומרי הגלם בהם יש לעשות שימוש ומה צריך להיות העובי של מעקות הבטיחות, נוסף על כך התקן האירופי לפיגומים קבע מהי הדרך בה יש לחזק את מעקות הבטיחות כדי שיתאפשר להגדיר אותם כעומדים בתקן האירופי.
עמידת הפיגום במבחני עומס
המטרה של מבחני העומס השונים היא לבדוק האם הפיגום מסוגל לסחוב משקלים כבדים מאוד אשר נעים סביב המשקל המקסימלי אותו הפיגום יכול לסחוב. המבחנים הללו מחולקים למספר שלבים, בכל שלב מעמיסים על הפיגום משקל כבד יותר מן השלב הקודם, חלק מן מבחני העומס אותם עורכים לפיגום הם: העמסה של משקל אדם על הפיגום, העמסה של ציוד כבד על הפיגום, העמסה של חומרי גלם על כל שלבי הפיגום. במהלך מבחני העומס בוחנים את העמידות של הפיגום, גם במצבים בהם מופעל עומס משקל לא שגרתי על הפיגום, הכוונה היא לעומס משקל שאינו פועל כלפי מטה אלא פועל גם בכיוונים לא שגרתיים. פיגום שאינו יעמוד בכל מבחני העומס לא יהיה רשאי לקבל תו תקן אירופאי.